Verpakkingspapier

Voor ieder product bestaat wel een verpakking: van drank en voedsel tot brieven en fietsen. Alles is te verpakken in papier en karton en nog duurzaam ook! De flexibiliteit en natuurlijke bron van papier en karton maken dit mogelijk.

Er bestaan diverse soorten papieren en kartonnen verpakkingen. Iedere dag komen we in aanraking met een verpakking van papier en karton!

Dozen
Kartonnen verpakkingen bieden grote voordelen en mogelijkheden:

  •     gebruiksgemak;
  •     veiligheid;
  •     kostenefficiency;
  •     mogelijkheid van reclame en productinformatie.

Kartonnen verpakkingen zijn duurzaam. Zij zijn gemaakt van oudpapier en/of een hernieuwbare bron (hout), gaan lang mee en kunnen worden gerecycled.

Goede verpakkingen dragen ook op een andere wijze bij aan duurzaamheid. Zij voorkomen verspilling van producten en voedsel door bederf of beschadiging. Jaarlijks wordt in Nederland 2,4 miljard euro aan voedsel weggegooid voordat dit de consument heeft bereikt. Zonder goede verpakking zou dit bedrag vele malen hoger uitvallen. Karton speelt hierbij een belangrijke rol.

Industrie
Een goede verpakking en het gebruik van het juiste verpakkingsmateriaal beschermt de kwaliteit van producten. Verpakkingsmateriaal helpt te voorkomen dat producten beschadigd raken. Nederland is niet alleen een transportland. Nederland is ook een exportland. Verpakkingen zijn van groot belang. Producten moeten in optimale staat hun afnemers bereiken. Daartoe moeten de verpakkingen stevig en stabiel zijn om veilig transport te garanderen. Daarnaast moeten verpakkingen licht zijn. Dat drukt de transport- en energiekosten en daarmee de milieubelasting. Kartonnen dozen voldoen aan deze eisen, zijn flexibel en op maat te maken en ook nog eens duurzaam door herkomst en recyclebaarheid van de grondstof.

Consument
Eindproducten worden vaak op opvallende wijze verpakt. Dat is niet voor niets. 70% van de aankoop beslissingen wordt genomen in de winkel, bij het schap. Producten dienen dus op te vallen. De rol van de verpakking in de totale productbeleving is cruciaal. De verpakking fungeert als communicatiemedium tussen product en consument. Kartonnen verpakkingen zijn bij uitstek geschikt voor die functie! De verpakkingen zijn op maat te maken en bieden alle mogelijkheden om op te vallen, zowel in vorm als bedrukking. Naast de marketing en promotiefunctie biedt karton bescherming aan de inhoud en informatie over het verpakte product. In de voedselbranche is veilig verpakkingsmateriaal een noodzaak. Ook hier onderscheidt karton zich.

Kokers
Voor posters, tekeningen, flessen en diverse andere zaken bieden kokers een ideale verpakkings- en transportmogelijkheid. Te onderscheiden zijn spiraalgewikkelde en rechtgewikkelde kartonnen kokers. Kokers worden geleverd in vele maten en in vele uitvoeringen.

Een kartonnen koker heeft als grote voordeel goedkoper in grondstof te zijn dan kunststoffen of metalen kokers. En uiteraard zijn kartonnen kokers vriendelijk voor het milieu. Na gebruik is de koker voedsel voor een nieuw papieren en kartonnen product.

Enveloppen
Het woord envelop is afgeleid van het Franse woord envelopper. Dat betekent omhullen of omsluiten. De ontwikkeling van de papierindustrie en het groeiende gebruik van papier in de 19e eeuw, maakten ook de envelop tot gemeengoed. De eerste enveloppen werden in 1835 door de Brit Bewer in de handel gebracht.

Enveloppen worden in diverse vormen, kleuren en formaten gemaakt. Zo zijn er enveloppen met een doorzichtig venster en enveloppen met een binnenbedrukking om leesbaarheid van de inhoud van buitenaf te voorkomen.

Het volume van post van brieven en rekeningen is mede door digitale ontwikkelingen afgenomen. Het gebruik van enveloppen is daardoor weliswaar verminderd, veel post vindt zijn weg nog steeds via de enveloppe. De enveloppe biedt een praktische wijze van vervoer die ook nog eens veilig is en privacy kan borgen. Een groot aantal enveloppensoorten kan worden onderscheiden:

  •     Akte envelop
  •     Bordrug envelop
  •     Dienst envelop
  •     Luchtkussen envelop
  •     Paklijst envelop