Recycled

75% van het in Nederland geproduceerde papier en karton is gemaakt met oudpapier. Kringlooppapier maakt afval tot voedsel voor nieuwe producten. Het betekent een zuinige omgang met grondstoffen zoals water en hout.

De hoeveelheid energie die de productie van nieuw papier (met nieuwe vezels) vergt is vergelijkbaar met de energiekosten van de productie van gerecycled papier. De milieuvriendelijkheid van gerecycled papier hangt af van de grondstof. Het minst belastend is het zogenaamde ‘post-consumer’-papier, dat gemaakt is van eerder gebruikt (consumenten)papier, zoals drukwerk. Papier met een FSC-Recycled logo bestaat uit tenminste 85% post-consumer gerecycled materiaal. Het overige deel bestaat uit pre-consumer gerecycled materiaal.Het ontinkten van oudpapier levert afval op (inkt en zeepresten). Deze reststoffen worden duurzaam hergebruikt, bijvoorbeeld in de cementindustrie.

Kringlooppapier wordt nog vaak geassocieerd met grijs papier, gerecycled papier kan dezelfde witte tint bevatten als nieuw papier. Tevens zijn er varianten die prima geschikt zijn voor gebruik in laserprinters en kopieerapparaten.