PMS

Wat is het verschil tussen PMS en FullColor drukwerk?
Drukwerk is de techniek waarbij inkt wordt overgebracht op papier om zo letters of een beeld te vormen. Er zijn verschillende soorten druktechnieken (vlakdruk, hoogdruk, diepdruk en zeefdruk). Hedendaags werken de meeste drukkers met de digitale druktechniek.

Full colour drukwerk
Bij kleurendrukwerk kan worden gekozen voor twee soorten: het werken met Pantone kleuren (PMS) of full color. Bij het drukken in full color wordt er gebruik gemaakt van vier basiskleuren.  De vier basiskleuren van full color drukwerk zijn cyaan, magenta, yellow en key (blauw, roze, geel en zwart). Door deze basiskleuren in de juiste verhouding te mengen kunnen bijna alle kleuren worden benaderd.PMS kleuren
Voor drukwerk in één, twee of eventueel drie kleuren wordt meestal niet voor full colour drukwerk gekozen, er is namelijk een goedkoper alternatief: het werken met PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System; Pantone is de naam van het bedrijf dat de kleurcoderingen publiceert en Matching System slaat op het systeem van het exact bepalen (mengen) van de kleur.

Pantone publiceert een kleurenwaaier waarbij elke unieke kleur een eigen nummer krijgt. Dit is een belangrijk gegeven voor bijvoorbeeld logo’s en bedrijfskleuren en andere zaken die er altijd exact hetzelfde uit moeten zien. Elk uniek nummer staat voor een unieke kleur, maar de ondergrond kan ook nog voor specifieke effecten zorgen. Er wordt dan een code toegevoegd aan het nummer voor bijvoorbeeld coated, uncoated of mat, enzovoort.

Stel dat er gedrukt moet worden in twee kleuren, bijvoorbeeld turqoise en oranje. Je kiest dan uit de waaier welke kleuren je wilt, je legt de nummers vast en vanaf dan kun je altijd, bij elke drukker, weer dezelfde kleurkwaliteit drukwerk krijgen.

Beoordeel kleuren nooit op je beeldscherm. Ieder beeldscherm zal de kleur namelijk anders weergeven wegens andere kleurinstellingen. Als je een foto op 2 schermen naast elkaar bekijkt, zul je hoogstwaarschijnlijk kleurverschil gaan zien.

Wanneer je een kleur uit een PMS-waaier kiest, dan ben je verzekerd van welke kleur je uitkiest en zul je die straks ook terugzien in je drukwerk.